Sinds 2018 organiseert Moeder aan de lijn meet-ups door het hele land, fysiek op locatie en online. Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport is hier vanaf het begin nauw bij betrokken. De Minister is benieuwd hoe mantelzorgers de bijeenkomst ervaren. "De meeste van die 4,4 miljoen mantelzorgers in Nederland noemen zichzelf helemaal geen mantelzorger, maar gewoon dochter, of broer of partner. En in de ondersteuning van die groep hebben we nog een heleboel te ontwikkelen."

Zo zorgt Janneke voor haar beide ouders. Ze zijn op leeftijd maar wonen nog zelfstandig. Op anderhalf uur rijden van haar woonplaats! Het valt niet altijd mee om een goede combinatie te vinden met haar eigen leven. "In het begin had ik de neiging die zorg bij mezelf te houden. Maar door met anderen te praten, zoals vanmiddag, krijg je meer inzichten. Dat vind ik heel waardevol." Waarop de Minister, verwijzend naar de lopende VWS-campagne, antwoordt: "Voor jou is het dus letterlijk 'Deel je zorg'!"  

Marieke signaleert de doelgroep ouders met een zorgintensief kind. Ze zorgt samen met haar man voor hun vier kinderen, waarvan de oudste extra zorg nodig heeft. Elk uur van de dag van de week van het jaar. Zorg die je niet zomaar kunt uitbesteden aan iemand anders om zelf een keer op adem te komen. De Minister knikte begrijpend: "Ik snap goed wat je bedoelt. Je moet altijd 'aan' staan. Weet dat het bij ons op het netvlies staat, maar daarmee is het nog niet gelijk opgelost voor jullie." 

Op de vraag die elke mantelzorger zich soms meermalen per dag stelt: 'Hoe krijg ik de zorg-puzzel gelegd?' reageert de Minister "Praten helpt, het verlicht de last. Een ander kan met je meedenken en zoeken naar nieuwe wegen. Daar is de campagne ook bewust voor bedoeld: je staat niet alleen, anderen willen je helpen. Deel je Zorg."

Tot slot kondigt Eric de 'mooie spullen tas' aan: de goodiebag die door VWS via gemeenten en mantelzorgsteunpunten beschikbaar wordt gesteld aan mantelzorgers: "Een goodiebag, mèt persoonlijke boodschap van de Minister, hoort er altijd bij natuurlijk! Zeer veel dank, mensen!"

Kijk naar een compilatie van de meet-up. Meer informatie over de VWS-campagne Deel je Zorg vind je hier.