"Deze bijeenkomst was erg waardevol. Ondanks dat je in een scherm zit, kom je toch tot hele mooie gesprekken. Een stukje diepgang. Je ziet herkenbare patronen bij een ander en dat geeft herkenning.” 

Van fysiek naar Online vergt veel van alle betrokkenen. Daarom hebben we tijdens de eerste lockdown een format voor een digitale meet-up ontwikkeld en getest. Eric Corton pakt het digitale gastheerschap moeiteloos op en weet in korte tijd de aanwezigen niet alleen op hun gemak te stellen, maar ook aan het lachen te krijgen. 

Zodra iedereen lekker ontspannen op zijn stoel zit, vergeten we bijna dat we online zijn en bekijken we samen een fragment uit de documentaire Moeder aan de lijn. Het fragment van Carin, die voor haar moeder zorgt, laat mooi zien waarom we deze meet-ups organiseren. De arts vraagt Carin hoe het met haar gaat. “Ja, goed hoor”, zegt Carin. Maar als hij het nog een keer vraagt, breekt ze en moet ze een traantje wegpinken. Het valt niet mee om de zorg te combineren met alles wat er in haar leven speelt. "Maar ja, je doet het gewoon”. 

Met de vraag “Hoe gaat het nou met jou?” gaan de deelnemers van de meet-up in groepjes digitaal uiteen. Zodat ze in een veilige omgeving ervaringen kunnen delen. 

Na terugkomst in de plenaire digitale ruimte heeft Eric een mooi gesprek met Joke. Joke is al 21 jaar mantelzorger voor haar zoon die een beperking heeft in het autistisch spectrum: PDD-NOS. De afgelopen jaren heeft ze daarbij de mantelzorgtaken van haar ouders erbij gekregen. "We hebben de situatie moeten accepteren, dat geeft ruimte. Door heel open te zijn over de diagnose van onze zoon en er veel over te praten naar onze sociale omgeving, hebben we het open kunnen breken. Het werd bespreekbaar en we kregen steun.” Ze praten niet alleen over de uitdagingen, maar ook over de mooie kanten van zorg. "Mijn vader heeft nog best veel goede momenten en ik leer hem nu pas echt kennen, dat zijn de mooie dingen.” 

De volgende ronde groepsgesprekken gaat nou net daar over. Waar haal jij energie uit? Wat zijn de bijzondere kanten van mantelzorg? Met een 'pling' verdwijnt elke aanwezige terug naar zijn of haar groepje. 

Aan het eind wordt gezamenlijk teruggeblikt op de bijeenkomst. De deelnemers zijn een waardevolle ervaring rijker. "Je hoort bekende verhalen, die je raken. Het geeft steun." En daar doen wij het voor! Wil je ook aansluiten bij een meet-up van Moeder aan de Lijn? Je vindt alle data en tijden op moederaandelijn.nl/meetups.