In samenwerking met Steunpunt Mantelzorg Verlicht in Eindhoven organiseren we een meet-up speciaal voor deze jongeren om hen met elkaar in contact te brengen. Tim Senders, bekend van televisie, ontvangt hen online: "Hey Fabian, hoi Madelief, ha Shakyra, fijn dat je er bent!"

Niet alleen jongeren hebben de Zoom-link deze middag aangeklikt. Ook een aantal bijbehorende ouders wil graag in gesprek met andere ouders. Ze zien de worsteling van 'hun andere kind', willen het gemakkelijker voor hem of haar maken, maar weten vaak niet hoe. En dat frustreert enorm. De groepsgesprekken bieden hen een gewaardeerde mogelijkheid om ervaringen en tips uit te wisselen. 

Dan gaat Tim in gesprek met Madelief. Ze zorgt samen met haar ouders, broer en zusje voor haar oudere broer, die autisme heeft en een geestelijke beperking. Ze vertelt rustig en weloverwogen, ondanks haar jonge leeftijd. Over de minder leuke kanten, maar ook de grappige gebeurtenissen. Anderen knikken, herkennen zich in haar verhaal. Als Tim om een reactie vraagt, antwoordt een van hen: "Zo gaat het bij ons ook vaak. En het blijft mijn zusje, al kan ze soms écht irritant zijn."

Tot slot vraagt Tim of iemand nog iets wil delen. Een hand gaat omhoog, en nog een. "Weet je, niemand in mijn klas begrijpt precies wat autisme is. Ze denken dat je dan flipt als er twee pennen niet netjes recht naast elkaar liggen. Het filmpje van Fabian, dat zouden ze op school moeten laten zien, als voorlichting of zo. Dan zien ze ook eens hoe heftig het kan zijn: voor ons én voor mijn zusje. " En "Madelief zegt dat een uitlaatklep kan helpen. Iets leuks doen buiten het gezin, gewoon voor jezelf. Daar heb ik eigenlijk nooit over nagedacht. Ga ik nu wel doen."

Steunpunt Mantelzorg Verlicht: "Ook onze gespreksleiders hebben veel aan deze meet-up gehad. Uit gesprekken met de ouders merk je dat je als zorgprofessional naast aandacht geven aan de jongere ook anderen in het gezin kunt helpen. Door te luisteren, tips te geven en er ook voor hen te zijn. Heel waardevol, deze middag!"