De ledenvereniging organiseerde op 6 oktober de eerste van vier online meet-ups Moeder aan de lijn. Onder leiding van Eric Corton gingen mantelzorgers met elkaar in gesprek over het thema werk en mantelzorg. Lees hun ervaringen.  

Gastheer Eric Corton verwelkomt de aanwezigen. Henny heeft nog wat problemen met Zoom, maar wordt door Willempje snel geholpen. Eric vertelt in de tussentijd over zijn mantelzorgervaringen. Zijn vader heeft Alzheimer. Het gebeurde regelmatig dat Eric na afloop van een theatervoorstelling naar het huis van zijn ouders reed, in plaats van naar zijn eigen huis. Omdat het nodig was. "Het gaat om je vader! Dat doe je, daar denk je niet bij na. Maar het vraagt soms wel wat van je.' De aanwezigen knikken bevestigend: ze herkennen zich in zijn verhaal. 

Het fragment van Janet wordt vertoond. Haar man Karim kreeg een hersenbloeding. Zijn maar ook haar leven veranderde van het ene op het andere moment. In de diverse groepjes wordt vervolgens doorgepraat: "Hoe gaat het met jou?"

Dan gaat Eric in gesprek met een van de aanwezigen. Ze heeft een dag in de week voor haar zusje gezorgd, die de diagnose ALS kreeg. Heftig! De mantelzorg ontstond heel natuurlijk, maar "eigenlijk zonder dat ik het merkte, werd ik erin meegezogen." Haar zus wilde zo lang mogelijk zelfstandig thuis blijven in haar vertrouwde omgeving "en dat begreep ik heel goed. Dus ging ik vier dagen negen uur werken. Dat was voor mijn collega's even wennen, dat mijn telefoon ook echt uit stond die ene dag. Maar het had zo'n impact op mijn leven: ik kon en wilde hen daar niet buiten houden." 

Ze vertelt ook over de persoonlijke impact: "Op een vrijdag kwam ik binnen en kwam mijn zus met een hele lijst aanzetten wat ik die dag moest doen. Ik had mijn jas nog aan. Maar voor een deel snapte ik haar wel; ze wilde ‘gezellig’ het weekend in gaan. Ik was 'haar armen en benen'. Alleen is er een grens in wat je kan doen op zo’n dag, het wordt ongemerkt steeds meer, en steeds minder kan je zus zijn. Dat heb ik wel geleerd van deze situatie: eerder aangeven en me daar niet schuldig over voelen. Ik ben er sterker, meer open door geworden. En kan mijn grenzen nu beter aangeven. Ik zou het zo weer doen."

Het laatste onderdeel is een groepsgesprek over deze momenten. Wat doet het met je, wat geeft je energie? Na terugkomst in de plenaire digitale ruimte gaan alle duimen omhoog bij de vraag van Eric hoe het ging. De persoonlijke inbreng wordt zeer gewaardeerd, en ook de beschikbare tijd om met elkaar te praten. Een van hen zegt: "Ik zit echt niet te wachten op tips van iemand die niet weet wat het is. Een luisterend oor is vaak voldoende. En deze mensen snappen wat ik bedoel. Het was een bijzondere middag. Zo fijn!"

Heb jij ook behoefte aan een luisterend oor? Wil jij je ervaringen delen met andere mantelzorgers? Op 22 oktober om 19.00 uur is de volgende online meet-up Moeder aan de lijn. Meld je nu aan!