Nieuw bij deze bijeenkomst waren de thematafels. Uit de tussenrapportage van het impactonderzoek, waarmee we de reacties van de aanwezigen peilen, bleek dat het fijn was om met mantelzorgers in een soortgelijke situatie aan tafel te zitten. Er is veel overlap in het zorgen voor een ander. Maar er zijn verschillen als je voor je moeder met Alzheimer zorgt, of voor een kind met autisme. 

Zoals Marieke. Ze heeft vier kinderen, waarvan de oudste extra zorg nodig heeft. Als in elk uur van elke dag. Op de vraag van Hadassah of ze een tip heeft voor de zaal, reageert ze zonder aarzelen: 'Ook goed voor jezelf zorgen, al is dat soms echt heel moeilijk. Ik neem tijd voor mezelf, omdat ik weet dat het belangrijk is. Maar eerlijk is eerlijk: ik vind het ook lastig om te genieten van die speciale momenten. Voel me dan toch op de een of andere manier schuldig.' De aanwezigen knikken vol begrip, herkennen zichzelf in de geschetste situatie. 

In de gesprekken aan tafel worden ervaringen uitgewisseld. Hardop gelachen en intens gediscussieerd. Iemand zegt: "Hij haalt soms het bloed onder mijn nagels vandaan. Maar ik houd van hem. Ik vind het fijn om er voor hem te mogen zijn, voor hem te mogen zorgen. Daar doe ik het voor.'

Tijdens het pauzemomentje wordt een van de vrijwilligers in het zonnetje gezet. Ze ontvangt uit handen van Ilse en Yvonne van Synthese de 'Op handen gedragen'-award voor al haar inzet. Haar reactie: "Ik doe het met zoveel plezier, het geeft me energie!"

Aan het eind geeft Hadassah het woord aan de huisdichter Lars. Tijdens de bijeenkomst heeft hij geluisterd en uitspraken in dichtvorm verwoord. Na afloop nemen velen een handgeschreven exemplaar mee van een van zijn gedichten. "Bedankt voor het organiseren!", zegt een van hen bij de uitgang. "Ik vond het best spannend. Maar ben heel blij dat ik ben gekomen. Waar komen jullie nog meer? Want ik ken iemand die hier echt ook naartoe moet!" 

De documentaire Moeder aan de Lijn wordt vanavond op NPO2 herhaald om 23.40 uur. De volgende meet-up is in Roden, provincie Assen, met Hadassah als host. Aanmelden kan nog op moederaandelijn.nl/roden. Wees op tijd, want vol is vol.