Host Eric Corton verwelkomt de aanwezigen. Hij licht het programma toe: "We gaan vandaag vooral met elkaar in gesprek. Dit doen we aan de hand van fragmenten uit de documentaire Moeder aan de Lijn en interviews met ervaringsdeskundigen. Want of het nu om de zorg voor een van je ouders, je partner of een kind gaat: dat maakt niet uit, het is af en toe 'best zwaar'. Toch?" Vele hoofden knikken instemmend.

Een werkweek zorg
Joey is een van die ervaringsdeskundigen. Hij zorgt voor zijn beide ouders. Als Eric hem vraagt hoeveel uur per week, denkt hij even na: "Om en nabij een werkweek. Naast mijn eigenlijke werk. En mijn gezin met drie dochters van zes, drie en een jaar." Om er na een korte pauze aan toe te voegen: "Maar het valt best mee, hoor. Het kost veel tijd om structuur aan te brengen. Dat was een heftige periode."

Zorggrens
Nadat de aanwezigen in kleine groepjes antwoorden hebben gedeeld over "Hoe gaat het eigenlijk met jouzelf", gaat Eric met de tweede mantelzorger in gesprek over de vraag waar de zorggrens ligt. "Als ik ergens aan begin, maak ik het af. Punt. Maar de zorg rondom mijn vrouw, die aan Alzheimer lijdt, kan ik niet afmaken. Dat vreet. We kennen elkaar 60 jaar! Dus ik maak er het beste van, wetende dat dit ten koste gaat van mijzelf. Dat heb ik voor haar over en dat zou zij voor mij precies hetzelfde hebben gedaan." 

Balans
Het laatste onderdeel gaat over energievreters en -gevers, met als basis de methode BordjeVol. Er wordt veel gelachen: zorgen voor een ander heeft ook mooie kanten. Aanwezigen reageren verheugd op de mededeling van Eric dat er een speciale cadeauset in de 'mooie-spullen-zak' zit, die ze na afloop mee naar huis krijgen. Zo kunnen ze thuis hun zorglast in kaart brengen, met tips hoe de balans te vinden en te houden. En waar nodig met hulp van een zorgprofessional van SAAM Welzijn, die deze middag heeft georganiseerd. 

Warmte en begrip
Na afloop worden er vele elleboogstoten, voetzoenen én schouderklopjes uitgewisseld. Een van de aanwezigen zegt: "Ik heb nog nooit gehuild om deze situatie. Me altijd groot en sterk gehouden. Nu vraagt iemand hoe het met mij gaat en ik breek. Idioot! Maar wel fijn dat er zoveel warmte en begrip aan tafel is. Zo fijn! Dank jullie wel voor deze bijeenkomst!"

Wil jij naar een meet-up van Moeder aan de lijn komen? Meld je aan voor een van de locaties op moederaandelijn.nl/meetups