Eric Corton, host van de meet-up Moeder in de Lijn Almere, leidt de aanwezigen door het programma. Hij interviewt een mantelzorger uit Lelystad, die voor haar man zorgt na diens herseninfarct. En toont een fragment uit de documentaire. "Hoe gaat het met jou?", vraagt hij. De meesten kijken elkaar aan. Degene voor wie ze zorgen, staat standaard in het middelpunt van de aandacht. Hij of zij heeft immers zorg nodig. Maar inderdaad: hoe gaat het eigenlijk met mij? 

Doe wat voor jezelf
Een van hen zegt: "Door de zware zorg ging het op een bepaald moment helemaal niet zo goed met mij. Ik heb de situatie gelukkig nu wel wat meer onder controle. Terugkijkend kan ik eigenlijk maar één dringend advies geven. Doe regelmatig iets voor jezelf. Ga wandelen, shoppen, lezen. Je hebt die ruimte voor jezelf echt nodig. Maar eerlijk is eerlijk: ik zou zelf nooit naar zo'n advies hebben geluisterd. Je hebt het gevoel dat je jezelf niet 'even uit kunt zetten'. Die onrust is er altijd."

Ongerustheid
Een van de jonge mantelzorgers valt haar bij: "Ik vond het niet zo erg om te helpen eigenlijk. Mijn moeder heeft een bipolaire stoornis. Mijn vader zorgde naast zijn werk voor het huishouden, en ik paste op mijn jongere zusje  en broertje. Uit school fietste ik naar het verpleeghuis waar mijn moeder was opgenomen. Dan dronk ik een kopje thee en praatte ik met haar. Die ongerustheid hoe het met haar ging, dat vond ik het ergste."

Steun en gehoor vinden
Na afloop van het programma is er ruimte om na te praten. Iemand heeft een opmerking gehoord aan een andere tafel, en wil graag wat meer informatie. Een ander herkent zichzelf in de situatie van een aanwezige, en heeft nog een praktische tip. Er wordt geschaterd, terwijl in een hoekje twee dames diep in gesprek zijn. Bij het afscheid zegt een van hen: "Ik vond het een erg goede middag. Ik hoop dat er nog vele mantelzorgers naar jullie bijeenkomsten komen en er net zoveel steun en gehoor mogen vinden."

Wil je ook naar een meet-up komen? Je vindt de locaties en data op moederaandelijn.nl/meetups