Dertien tafels met zes mantelzorgers en een gespreksleider. Een host die aan de hand van fragmenten uit de documentaire 'Moeder aan de Lijn' de aanwezigen met elkaar in gesprek brengt. Of een ervaringsdeskundige interviewt. Het programma gaat van  confronterend naar energie-gevende lichtpuntjes. Begrijpende blikken, een hand die even in een andere hand knijpt. De meet-ups Moeder aan de Lijn zijn vooral verbindend: "Ik herken zoveel van wat ze zegt."

Vanzelfsprekend
Een van de dochters uit de documentaire is vandaag aanwezig. Elien vindt het heftig om haar fragment nu, twee jaar later, terug te zien. "Ik vond de keuze toen vanzelfsprekend: én werk, én afstuderende dochters én mijn moeder, dat ging niet langer. Dus ik heb ontslag genomen om meer aandacht aan mijn familie te kunnen besteden. Terwijl ik het zo naar mijn zin had in mijn baan! Maar het was gewoon niet te combineren." 

Energiegevers
Ook de tweede ervaringsdeskundige vindt mantelzorg zwaar. "Maar er zijn ook mooie kanten aan. Ik zorg voor mijn tante. Met haar kan ik over vroeger praten, over de familie. Mooie en warme momenten. Die geven me zoveel energie."

Gevoelig
Wethouder Van Ballegooijen draagt het gedicht "Herfstdag" voor van Rainer Maria Rilke. Eric complimenteert hem: "Amstelveen mag zich gelukkig prijzen met een wethouder die zo gevoelig kan voordragen!"

Geweldig
Na afloop is er een hapje en een drankje. Mensen zoeken elkaar op, wisselen contactgegevens uit, praten samen na. "De tijd vloog voorbij, ik heb zoveel tips gehoord van anderen die weten wat mantelzorg met je doet. De zware kanten, maar ook de hilarische. Het was een geweldige bijeenkomst. Dank jullie wel!" 

Wil jij ook naar een meet-up Moeder aan de Lijn komen? We zijn op 6 maart in Almere en op 11 maart in Dalfsen. Kijk voor een overzicht op moederaandelijn.nl/meetups.