Ouder worden 
"Dat speelt een belangrijke rol in mijn leven. Niet omdat ik daar zelf nou zoveel mee bezig ben, ik ben pas 48, maar omdat ik veel oudere dierbaren heb. Ik ben een kind van de jaren 70 en dat brengt met zich mee dat ik door scheidingen en nieuwe verbintenissen wat meer ouders heb dan de meeste mensen. Die ouders zijn inmiddels tachtigers. Hierdoor krijg ik steeds meer te maken met zaken als rouw, zorg en ook mantelzorg. Dus toen Thomas den Drijver, de producent van de documentaire, op zoek was naar iemand die afwisselend met Eric Corton mantelzorgers met elkaar in gesprek brengt, leek me dat interessant en waardevol om te doen."

Ervaring met mantelzorg
"Als ik alle verhalen en ervaringen van de mensen in de zaal hoor, dan word ik daar wel een beetje stil van. Mijn ervaring met mantelzorg is lang niet zo heftig als die van hen. Sterker nog, ik vind het bijna ongepast om te vermelden. 'Komt zij ook aankakken', dat idee. Mijn vader en zijn vrouw hebben allebei Alzheimer. Dat is verschrikkelijk treurig en het was lange tijd heel zorgelijk. Vooral omdat ze geen professionele hulp accepteerden. Inmiddels wonen ze niet meer thuis en is het niet meer nodig om mantelzorg te verlenen. Ik ga nu weer op bezoek, net als vroeger. 

Mooie momenten
"Het klopt wat ze zeggen. Het verdrietige van dementie is dat je telkens een beetje meer afscheid neemt. Maar er zijn ook hele mooie momenten. Het contact wordt heel puur, heel liefdevol. Het laatste dat verdwijnt is de liefde tussen ouder en kind. Daar put ik nog steeds veel kracht uit."

Hadassah is onder andere host in Burgum op 7 april. Aanmelden kan op moederaandelijn.nl/burgum.

Fotografie: Thirza Schaap.